Blog amigo
PIMPIRULADAS de PIN
“Pimpiruladas de Pin” son histories, cuentos, caxigalines y poesíes que dacuando escribayo y voi colingar na REDE agabitando l'espoxigue de la llingua y la cultura asturianes.
lunes, 20 de noviembre de 2017
Vi alborecer, sí, ya’l trescurrir de bien d’hores de la madrugada. Lo peor de la velea ye que tienes demasiáu tiempu d’avagar. Colo cenciellu que ye abandonase nos suaños, mesmamente cuando nun yes a recordalos al espertar o nun fueron especialmente prestosos.
Remanecer colos güeyos abiertos na escuridá, cuando yá tan abondo cansaos pa lleer, te procura asomate a la fondura d'un mundiu silenciosu ya arrayante, escuchar al tiempu los llatíos del to corazón y fasta oyer el murmuriu de les tos penes, como si un rumor de foles batiera nuna sablera solitaria. Tu yes la propia sablera, quies sentir como esi mar llambe les tos firíes, pruyes por tresvolar, zarres los güeyos pa imaxinar que ye de día, qu'un sele sol afalaga la to cara y que nin siquier esiste'l rabión.
Desfilen amodo intrescalable los minutos, tentes a reposar y sabes como lu faer: aliendes fondamente, aventes l'aire adulces, intentando desdexar el to maxín; pero la to mente va por llibre y nun quier aselar. Pensamientos positivos –te dices–, imaxes formoses, remembrar momentos felices... Nun hai mou, sonsonia na to cabeza afarto fuerte'l ximir de la to alma; si acaso afluyera en forma de llárimes, apangaría la congoxa y desamarraría esi nuedu que prime'l to corazón. Eso ye: concéntrate nos llatíos, déxate taramingar al son del so compás.
¡Ah!, escaecíaseme, el mio corazón valta descompasáu; sicasí, nun m'esmolez, nun lu atiendo, de día déxo-y dir a los sos deleres, namái dalguna vegada teo que posar ya esneldar fondo. Pero agora, nesta nueche escura, esi valtar espareyu enoxa bramente. Aguardes al viniente llatíu; cuando afustia, cuasi que nun yes a respirar.
¡Venga, que nun se diga, yá valió! Priendo la lluz, llevanto, voi fasta la cocina, bebo un vasu d'agua y torno pa la cama. Cueyo'l llibru que taba lleendo ya intento embaecer, somorguiar nel so argumentu.
Comentarios